Ik heb het gevoel dat ik het verschil tussen influencer en expert nog eens moet uitleggen.
Ik ben geen influencer.
Het gebeurt wel vaker: in een interview over mijn expertise word ik vermeld als influencer. So reductive.
Laat me meteen duidelijk zijn: ik heb influence. Dat is iets anders dan een influencer zijn.
Personal branding 101
Eeew — dat is zo cringe om over jezelf te zeggen. Maar ik heb "één duidelijke regel in mijn begeleiding van mijn klanten rond personal branding: denk na over wat je wil dat anderen over je zeggen. Als wie of wat wil je bekendstaan? Als de perceptie verkeerd is, doe er iets aan om dat te veranderen.
Voor mijn klanten pak ik dat genuanceerder aan. Maar voor mezelf werkt het beter om gewoon te zeggen hoe het is. Ik wil de perceptie over mezelf niet laten afhangen van wat een ander mij toelaat.
Expert vs influencer
Het gebeurt vaker dan me lief is: mensen noemen me een influencer. En hoewel ik begrijp waar dat vandaan komt — ik post op Instagram, ik ga vaak uit eten, ik heb een nichevolgend publiek — klopt het niet. Ik ben geen influencer. Ik ben een expert.
Een expert kán influence hebben, zeker. Maar dat is iets anders.
JOUW reputatie bouwen als communicatiespecialisatie- wat kan je wél van mij verwachten?
Mijn werk bestaat uit het bouwen van reputaties en het strategisch uitrollen van perscommunicatie. Dat is complexe, gespecialiseerde materie die ik je in dit artikel ga besparen. Naast alle formele kanalen om te communiceren, post ik ook op sociale media. Wat je daar ziet, is hoofdzakelijk B2B.
Ik toon waarover mijn klanten in de pers verschijnen, deel inzichten over persstrategie, en schrijf regelmatig trendreports over de culinaire wereld. Dat is het vak.
Unhinged communicatie is de weg naar engagement en een geëntertainde following.
Op mijn privé-account zit er uiteraard ook een hoop onzin tussen: ik sta op mijn hoofd, vertel over muizen in mijn garage, over sport, stiletto’s en mijn hondje Satan.
Waarom ik dat doe? Omdat het mijn manier is om te ventileren. Blijkbaar kunnen mensen ermee lachen, en het houdt de dialoog open. Veel luchtiger dan alleen maar formele communicatie.
Ik hoor het wel eens hoor: ‘oh god Saskia je klanten en de pers gaan je niet serieus nemen. ‘ Kijk, I beg to differ. Jij gaat misschien op café met je klanten om te gaan boozen, ik sta op mijn hoofd en klets bij in DM’s om te bonden. I like it and it works.
Je ziet ook waar ik eet — vaak bij klanten, maar evengoed bij collega’s of zaken die ik gewoon goed vind. Ik post veel over eten omdat dat mijn passie (obsessie) is.
Hoogkwalitatieve volgers
Mijn volgers zijn een mix van zowat de hele Belgische pers, een hoop Belgische en internationale chefs, en uiteraard ook een berg foodies. En ja: als ik iets post, volgen mensen het. Mijn lijstjes worden opgeslagen, gerepost, nagevolgd. Ik geef goeie tips. Mijn smaak wordt vertrouwd.
Mijn impact bereikt anderen die een groot publiek en impact hebben, dus the ripple effect van wat ik post is vaak zelfs groter dan dat van een influencer met veel volgers.
Influencing of content creation is ook een job
Een influencer (en dat is intussen ook een job, fulltime of als side hustle) heeft als doel om invloed uit te oefenen in opdracht van merken/ businesses die hen betalen of gratis producten/ etentjes geven. Hun communicatie stopt bij hun social media posts. Er is niet noodzakelijk inhoudelijke expertise — al zijn ze vaak goed in wat ze doen: content maken. Ze hebben hun eigen beeldtaal, weten hoe je engagement trekt, en bouwen daarop hun bereik.
Ze houden van eten. Ze eten vaak en graag. Waar ze eten, is vaak op uitnodiging. En ze bieden zichzelf ook actief aan voor ‘samenwerkingen’.
Influencers zijn soms deel van mijn communicatieplan.
Soms werk ik met influencers samen. Belangrijkst is dat het profiel moet kloppen.
Niet elke influencer heeft de juiste kennis om samen te werken met een chef op sterrenniveau. Ik ben niet op zoek naar iemand die gewoon bereik heeft — ik zoek naar iemand met relevante influence. Soms zijn dat andere chefs. Soms muzikanten of kunstenaars. Vaak zijn het net de mensen die zich niét laten uitnodigen of betalen om te posten, die de beste curators zijn van waar je écht moet gaan eten.
Wanneer vind ik een influencer interessant?
Als ze content maken op een manier die mijn klant zelf niet kan. Denk: betere, persoonlijkere beelden. Video. Een post die de hele ervaring van een restaurant samenvat, zodat een volger zich een bezoek meteen kan voorstellen. Daar zit de waarde. Niet in het bereik op zich, maar in de content als verlengstuk van een totaalplan.
En dan als allerlaatste, de mening van mijn ma:
Ik ventileerde tegen mijn moeder, de marketing O.G. die mij Kotler 7000 keer liet lezen en de examens van haar marketingstudenten liet verbeteren op dt-fouten — en haar reactie was: “Ze sturen jou toch geen gratis spullen op om over te posten?”
Voilà, dat is het grote onderscheid.
Ge moogt mij influencer noemen zo gauw je mij een shitload aan free shizzle opstuurt en uitnodigt om overal te gaan eten om op Instagram te posten maar zo lang ik dat allemaal op eigen initiatief doe en mijn eten proper betaal (en terecht) mag je kiezen uit:
Saskia Neirinckx
Culinaire PR
PR-strateeg
Food trend consultant
Chef matchmaker
aka The Wicked.
Merci om mij te lezen!
Cheers
Saskia